Bedste kilder til K-vitamin

Hvad er de bedste kilder til Vitamin K?

Når man er i overvejelserne om man får nok vitamin K, så er det vigtigt at se på hvilke kilder, som findes og som sikrer den højeste optagelse af vitamin K i kroppen. Vitamin K kan nemlig både optages igennem kosten eller som et kosttilskud. Vitamin K findes i to varianter, K1 og K2.

Vi har i nedenstående kigget nærmere på både hvilke kilder, der findes til vitamin K1 og K2, samt hvilken af de to vigtigste former af vitamin K2 som er aktivt længst tid i kroppen.

Vitamin K1

Vitamin K1 står for ca. 75-90% af det totale indtag af vitamin K igennem kosten. Vitamin K1 findes i især i grønbladede grøntsager, såsom grønne salater, sølvbede, grønkål, spinat og persille, men også i andre grøntsager såsom broccoli, blomkål og kål.

Herudover findes vitamin K1 også i mindre grad i kød, såsom okselever, svinekoteletter, kylling og gåselever.

Vitamin K1 omdannes i kroppen til Vitamin K2, men mindre end 20% af vitamin K1 optages i kroppen pga. en dårligere biotilgængelighed.

Vitamin K2

Vitamin K2 findes i forskellige former, hvor især MK-4 og MK-7 er de vigtigste for os. MK-4 optages fra kød, mælkeprodukter og æg, i mens MK-7 hovedsageligt findes i fermenterede madvarer såsom ost, yoghurt og natto sojabønner.

Vitamin K2 MK-7 har en langt højere biologisk aktivitet og halveringstid i kroppen. MK-7 har en halveringstid på 72 timer, mens halveringstiden for MK-4 kun er omkring 1,5 time. Dette betyder at vitamin K2 fra MK-7 er aktivt i kroppen i længere tid end MK-4, og dermed har en bedre distribution og aktivering af proteinerne Osteocalcin og Matrix Gla, som henholdsvis hjælper med at tilføre calcium til knoglerne og binde overskydende calcium i blodet.

Det daglige behov for MK-7 er således væsentligt lavere sammenlignet med MK-4 (omkring 90-120 mcg pr. dag af MK-7 mod 45.000 mcg tre gange om dagen for MK-4).

Konklusion

Da Vitamin K2 har 5 gange højere optagelse i kroppen end vitamin K1, så anbefaler vi klart vitamin K2 fremfor vitamin K1. Herudover så anbefaler vi også klart, at man får Vitamin K2 i form af MK-7, da denne form har en længere virkningstid i kroppen end MK-4.

Da MK-7 primært findes i fermenterede madvarer, så bør du overveje, om du optager tilstrækkeligt igennem kosten eller bør supplere med et Vitamin K2 kosttilskud, som indeholder MK-7.