”Er det her sundt eller usundt?” Det spørgsmål stiller mange sig selv eller en diætist. Og der findes ikke et enkelt svar.
Baggrunden for spørgsmålet er det store fokus på sundhed i vores samfund. Ingen madvarer er i sig selv enten sunde eller usunde. Det er vores samlede kost over en længere periode man kan kalde sund eller usund.
Medierne oversvømmer os i dag med oplysninger og påstande om, hvordan vi skal spise for at tabe os og for at blive sunde. Diæter som stenalderkost, vegansk kost, glutenfri kost, 5:2 kuren, LCHF fylder på de sociale medier og i ugebladene.
Madvarer deles op i forbudte og tilladte for, at diæten er ”nemmere” at følge, men virkeligheden er, at den ikke altid er til at leve efter i det lange løb.
I stedet for at have et restriktivt forhold til diverse madvarer, handler det om at have en både/og tankegang, og ikke en enten/eller. Der er ikke noget man ikke må spise. Det er mængden og hyppigheden, der er afgørende for om ens kost er sund.
Det handler om balance mellem næring og nydelse – om at nyde mad der smager godt, i moderate mængder i stedet for at få dårlig samvittighed, hvis man trang efter slik, chokolade og kage. Sundhed handler også om fællesskabet omkring maden og måltidet. Vi spiser ikke kun for at stille sulten, men også for at opnå nydelse og tilfredsstillelse. Det er også i orden at spise af lyst, hvis det ikke tager overhånd.
Derfor er det vigtigt at kunne vælge til og fra, som kræver en vis grad af selvkontrol, der ikke ender med en masse forbud og afsavn. Det kræver en aktiv indsats og typisk tager det op til en måned at bryde en vane, så det er vigtigt at holde i. Hjernen er ikke indstillet på at skulle vælge, den tager det den helst vil have, og det er typisk det med fedt og sukker. (Fuglsang and Stamer, 2015)
Inden for de rammer der er beskrevet i de officielle kostråd, er der rig mulighed for at sætte en sund og velsmagende kost sammen. De officielle kostråd danner rammerne om en sund og varieret kost. Og samtidig er der plads til ekstra, f.eks. chokolade, slik, smør eller fed ost.
En sund kost handler om enkle forbedringer af ens dagskost, at spise mættende og varieret. En god afbalanceret kost er ikke fanatisk eller restriktiv, men indeholder lidt af alt.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Fuglsang, J., Stamer, N.B., 2015. Madsociologi. Munksgaard, Kbh.