Vi ved godt, at store mængder alkohol og træning ikke ligefrem er verdens bedste kombination. Men er skaden bare sket, når man indtager den første øl? Hvad siger forskning omkring emnet?
Få svaret her.
I Danmark nyder vi at drikke alkohol, om det så er til en festlig lejlighed eller en lørdag aften med vennerne. Vi nyder på den anden side også at være fysisk aktive, og derfor kan det være svært at navigere i, hvordan vi skal prioritere forinden, samt dagen derpå.
Der er nemlig en del myter derude, som omhandler alkohol og træning. F.eks. at man dræber kroppens forbrænding og proteinsyntese ved at drikke alkohol. Det vil vi gerne afklarer en gang for alle.
Sundhedsstyrelsens anbefalingerne for et ugentligt indtag af alkohol er 7 genstande for kvinder, og 14 genstande for mænd. Én genstand svarer til 12g alkohol.
I et studie fra 2014, udførte 8 mænd 3 ens træningspas ugentligt, hvor de i tilfældig rækkefølge skulle indtage 25 g valleprotein, 25 g valleprotein i kombination med alkohol og 25 g kulhydrat i kombination med alkohol.
Forsøgspersonerne indtog hvad der svarer til 12 genstande (skaleret efter deres individuelle vægt), og begyndte at drikke alkoholen 1 time efter træning og fortsatte jævnligt i 3 timer.
Muskelproteinsyntesen (opbygningen af muskelmasse) steg i alle grupper over den samlede periode på 2-8 timer efter træning. Man fandt en øgning på omtrent 29 % i gruppen der indtog alkohol og kulhydrat, 57 % i gruppen der indtog alkohol og protein, og 109 % i gruppen der kun indtog protein.
Studiet viser på den måde, at proteinsyntesen ikke går i stå, men derimod sænkes ved indtag af alkohol, og yderligere hvis man prioriterer kulhydrat i stedet for protein efter træning.
Der er dog andre ulemper ved indtag af alkohol i forbindelse med træning.
Der er dog gode nyheder til dem, der nyder et glas vin til maden. Forskning peger nemlig ikke på, at et lille eller moderat indtag af alkohol øger risikoen for alkoholrelaterede skader.
Samtidigt viser et nyt studie, at én øl dagligt i en måned er forbundet med en forbedring i voksne mænds insulinfølsomhed (cellernes udnyttelse af insulin forbedres = større muskelmasse!) 2
Det ser altså ud til, at større mængder alkohol generelt har en negativ effekt på træningspræstation, muskelopbyggelse og sundhed generelt. Dog kan det nydes i moderate mængder, uden at have negative konsekvenser for muskelskader, restitution, helbred mm.
Sundhedsstyrelsen har, foruden de maksimale grænser, været ude med 7 udmeldinger om alkohol. Disse er dog ikke relateret til træning, men alkohol indtag generelt.