Fedt eller sukker

– hvad er værst?

Er du også forvirret over de mange forskellige udmeldinger der er omhandlende mad? Fedt eller sukker – hvad er værst? Er fedt egentligt farligt, og er sukker nu også så skadeligt, som vi går og tror? Det er ikke helt nemt at følge med i den debat. Læs mere nu.

Naturligt og Bæredygtigt Omega-3

Naturligt & Bæredygtigt

For dig & vores natur

Spar op til 25% på alle ordre

Spar op til 30%

Opnå rabat på alle ordre

Du får altid Gratis fragt

GRATIS Fragt til Pakkeshop

På alle ordre over 200 kr.

e-mærket for din sikkerhed

e-mærket webshop

- naturligvis!

Fedt eller sukker; hvad er værst?

 

Det er ikke helt nemt at leve sundt i Danmark, når der hele tiden dukker ny viden op om, hvad der er rigtigt og forkert at inddrage i sin kost. Kulhydrat og fedt er begge næringsstoffer, vi har undgået at få for meget af, men også indtaget store mængder af.

Vi dykker ned i makronæringsstofferne for at finde ud af, om det er fedt eller kulhydrat i form af sukker, der er værst at indtage i for store mængder.

Rigtig mange børn og voksne i Danmark spiser og drikker for meget sukker og mættet fedt. Det øger bl.a. risikoen for overvægt, forhøjet blodtryk og forhøjet LDL-kolesterol. Sukker og mættet fedt er dog ikke gift.

En sund og varieret kost skal faktisk indeholde en moderat mængde mættet fedt, samtidigt med at sukker i de rigtige mængder heller ikke er skadeligt – men hvis man igennem længere tid spiser mere sukker eller mættet fedt end anbefalet, kan det gå ud over den generelle sundhed.

Sukker skader ikke – i rigtige mængder

Tilsat sukker findes ofte i mad- og drikkevarer, der har et meget lavt indhold af sunde næringsstoffer (såsom vitaminer, mineraler og kostfibre). Der kan f.eks. være tale om slik, sodavand og kager. Derfor kalder man ofte sukker for tomme kalorier, selvom navnet i sig selv er ret misvisende.

Det er især sukker i flydende form, for eksempel sodavand og saftevand, der virker fedende. Det er fordi kalorier i flydende form i det hele taget mætter dårligere end kalorier i fast form. Et andet problem med sukker er, at slik eksempelvis kan tage pladsen for frugt, og sodavand kan tage pladsen for mælk eller vand, hvilket betyder at kosten kommer til at indeholde færre af de vigtige næringsstoffer.

Hvis du faster: 5 ting du skal vide

Vær opmærksom på dit indtag af (mættet) fedt

Mættet fedt virker særligt fedende, dels fordi det (ligesom umættet fedt) er det næringsstof med flest kalorier per gram, og dels fordi mættet fedt sammenlignet med umættet fedt stimulerer stofskiftet mindre, giver mindre mæthed og har lettere ved at gå direkte i kroppens fedtdepoter.

Fedt er ikke bare fedt. Det er det mættede fedt vi skal være opmærksomme på, blandt andet fordi det øger kolesteroltallet. Umættet (især flerumættet) fedt sænker derimod kolesteroltallet.

Hvis man spiser for meget sukker og mættet fedt, risikerer man at tage på. Omvendt kan man tabe sig på en effektiv og sund måde ved målrettet at skære ned på sukkeret og det mættede fedt.

Den ene er ikke farligere end den anden

Da fedt og sukker er to forskellige næringsstoffer, som bidrager forskelligt til krop og sjæl, kan man ikke entydigt konkludere at den ene er værre end den anden.

Fedt er essentielt, og indgår bl.a. i opbygningen af kroppens celler og fedtstofferne bidrager til optagelsen af vitaminer, og umættet fedt nedsætter kolesteroltal og modvirker åreforkalkning samt blodpropper. Tilsat sukker er derimod ikke noget vi som sådan har brug for, men er noget vi kulturelt set nyder at inddrage i vores hverdag.

Sukker er ikke vanedannende, og kan indgå i en almindelig sund og varieret kost. *De officielle kostråd har fokus på indtag af både sukker og mættet fedt. Ifølge Fødevarestyrelsen, må højst 10 % af ens daglige energiindtag komme fra sukker, og det samme gælder for mættet fedt. Dog må ens samlede fedtindtag (mættet og umættet fedt) ligge imellem 25-40 %.

Kilder:

Kilde: altomkost.dk, Fødevarestyrelsen – faste og vandfaste.

Bæredygtig Omega-3 fra Krill

Myter Om Forbrænding

Kan man virkeligt øge sit stofskifte for at tabe sig? Hjælper Chilli og kaffe?

Bedst i test af krill olier 2019

Er Det Sundt At Faste?

Er det sundt at faste som en del af en detox eller slankekur?

Hvad er omega-3 godt for?

Hvad er fosfolipider?

Hvad gør fosfolipider til noget specielt i forhold til andre omega-3 fedtsyrer?

Abonner på vores Nyhedsbrev om Sundhed

Modtag gode råd og artikler om sundhed fra vores helt egen ernæringsekspert én gang om ugen samt sunde opskrifter og meget mere. Abonner nu.

vipra | natural choices ApS

Kosttilskud skal altid være 100% naturligt, have høje værdier og give det bedste resultat for dig. Derudover skal produkterne være helt rene og fri for skadelige stoffer, 100% bæredygtigt og så skånsomt for vores miljø som muligt. Det synes vi i hvert fald.

Vi er naturligvis e-mærket
Trust Ecommerce Europe

Betalingsmuligheder

Betal med DanKort, Visa, MasterCard, Maestro og MobilePay
Hurtigt check-ud med Google Pay

Følg os i dag