Er min kost sund eller usund?

I rigtig mange år har vi sat madvarer op i kategorierne ”sund” og ”usund” for at kunne skelne imellem, hvad vi skal spise mest af, og hvad vi skal spise mindre af.

Men findes der overhovedet sunde og usunde fødevarer, eller handler det i bund og grund om vores tankegang? Læs mere forneden.

Naturligt og Bæredygtigt Omega-3

Naturligt & Bæredygtigt

For dig & vores natur

Spar op til 25% på alle ordre

Spar op til 30%

Opnå rabat på alle ordre

Du får altid Gratis fragt

GRATIS Fragt til Pakkeshop

På alle ordre over 200 kr.

e-mærket for din sikkerhed

e-mærket webshop

- naturligvis!

Er min kost sund eller usund?

af Josephine Felletoft

”Er det her sundt eller usundt?” Det spørgsmål stiller mange sig selv eller en diætist. Og der findes ikke et enkelt svar.

Baggrunden for spørgsmålet er det store fokus på sundhed i vores samfund. Ingen madvarer er i sig selv enten sunde eller usunde. Det er vores samlede kost over en længere periode man kan kalde sund eller usund.

Medierne oversvømmer os i dag med oplysninger og påstande om, hvordan vi skal spise for at tabe os og for at blive sunde. Diæter som stenalderkost, vegansk kost, glutenfri kost, 5:2 kuren, LCHF fylder på de sociale medier og i ugebladene.

Madvarer deles op i forbudte og tilladte for, at diæten er ”nemmere” at følge, men virkeligheden er, at den ikke altid er til at leve efter i det lange løb.

Slut med forbudt

I stedet for at have et restriktivt forhold til diverse madvarer, handler det om at have en både/og tankegang, og ikke en enten/eller. Der er ikke noget man ikke må spise. Det er mængden og hyppigheden, der er afgørende for om ens kost er sund.

Det handler om balance mellem næring og nydelse – om at nyde mad der smager godt, i moderate mængder i stedet for at få dårlig samvittighed, hvis man trang efter slik, chokolade og kage. Sundhed handler også om fællesskabet omkring maden og måltidet. Vi spiser ikke kun for at stille sulten, men også for at opnå nydelse og tilfredsstillelse. Det er også i orden at spise af lyst, hvis det ikke tager overhånd.

Derfor er det vigtigt at kunne vælge til og fra, som kræver en vis grad af selvkontrol, der ikke ender med en masse forbud og afsavn. Det kræver en aktiv indsats og typisk tager det op til en måned at bryde en vane, så det er vigtigt at holde i. Hjernen er ikke indstillet på at skulle vælge, den tager det den helst vil have, og det er typisk det med fedt og sukker. (Fuglsang and Stamer, 2015)

Inden for de rammer der er beskrevet i de officielle kostråd, er der rig mulighed for at sætte en sund og velsmagende kost sammen. De officielle kostråd danner rammerne om en sund og varieret kost. Og samtidig er der plads til ekstra, f.eks. chokolade, slik, smør eller fed ost.

Er Min Kost Sund Eller Usund?

De 10 kostråd er:

 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
 2. Spis frugt og mange grøntsager
 3. Spis mere fisk
 4. Vælg fuldkorn
 5. Vælg magert kød og kødpålæg
 6. Vælg magre mejeriprodukter
 7. Spis mindre mættet fedt
 8. Spis mad med mindre salt
 9. Spis mindre sukker
 10. Drik 2 l vand om dagen

En sund kost handler om enkle forbedringer af ens dagskost, at spise mættende og varieret. En god afbalanceret kost er ikke fanatisk eller restriktiv, men indeholder lidt af alt.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Gode råd til at opretholde en sund kost i hverdagen

 • Lad være med at have et lager af slik, chokolade, kiks, chips m.m. derhjemme. Tilgængelighed fører til at vi spiser mere.
 • Køb kun det du skal bruge her og nu. Du vil måske tænke at det er billigere at købe store portionsstørrelser. Men det er for svært at nøjes med at spise lidt og så gemme resten
 • Lad dig ikke friste af tilbud som 10 stk. Bounty-bar for 20 kr. – 1 stk. 3 kr. Køber du de 10 stk., ender du med at spise dem alle og har brugt 20 kr., hvorimod du sparer 17 kr. og en masse kalorier ved kun at købe 1 stk.
 • Sats på kvalitet frem for kvantitet.

Kilder til “Er min kost sund eller usund?”:

Fuglsang, J., Stamer, N.B., 2015. Madsociologi. Munksgaard, Kbh.

Bæredygtig Omega-3 fra Krill

Er Light Produkter Farlige?

Påstandene omkring lightprodukter er mange, men hvad er rigtigt?

Bedst i test af krill olier 2019

Bedst i test af krill olier 2019

Vi sammenligner de mest solgte krill olier på indhold. Se resultatet her.

Hvad er omega-3 godt for?

Myter Om Forbrænding

Kan man virkeligt øge sit stofskifte for at tabe sig? Hjælper Chilli og kaffe?

Abonner på vores Nyhedsbrev om Sundhed

Modtag gode råd og artikler om sundhed fra vores helt egen ernæringsekspert én gang om ugen samt sunde opskrifter og meget mere. Abonner nu.

vipra | natural choices ApS

Kosttilskud skal altid være 100% naturligt, have høje værdier og give det bedste resultat for dig. Derudover skal produkterne være helt rene og fri for skadelige stoffer, 100% bæredygtigt og så skånsomt for vores miljø som muligt. Det synes vi i hvert fald.

Vi er naturligvis e-mærket
Trust Ecommerce Europe

Betalingsmuligheder

Betal med DanKort, Visa, MasterCard, Maestro og MobilePay
Hurtigt check-ud med Google Pay

Følg os i dag