Er lightprodukter farlige?

– hvilket er det sundeste valg?

”Light produkter feder!”, ”Light sodavand er giftigt!”, ”Du tager på af light produkter!”.

Påstandene omkring sødestoffer og lightprodukter er mange, men hvad er egentligt fup og hvad er fakta indenfor emnet? Er det farligt at drikke 1 l. light sodavand om dagen, eller er det harmløst? Læs mere forneden.

Naturligt og Bæredygtigt Omega-3

Naturligt & Bæredygtigt

For dig & vores natur

Spar op til 25% på alle ordre

Spar op til 30%

Opnå rabat på alle ordre

Du får altid Gratis fragt

GRATIS Fragt til Pakkeshop

På alle ordre over 200 kr.

e-mærket for din sikkerhed

e-mærket webshop

- naturligvis!

Er lightprodukter farlige?

Coca Cola Light, yoghurt med kunstige sødestoffer, sukkerfrit slik. Mulighederne er mange, hvis man vil undgå sukker i sin mad, og vi danskere er svært glade for disse erstatningsprodukter.

Der kan være mange grunde til, at man vælger lightprodukter. Nogle vælger lightprodukter, fordi de ved at for meget fedt og sukker er usundt, og vælger derfor lightprodukter for at spare på sukkeret. Andre vælger lightprodukter, når de gerne vil tabe sig og forsøger at lave en livsstilsændring.

Ofte markedsføres lightprodukter på en tillokkende måde, hvilket også kan være en årsag til, at man vælger lightprodukter frem for almindelige produkter.

Hvad er lightprodukter?

En traditionelt sukkerig vare kan kaldes light eller let, hvis den indeholder 50 procent mindre sukker i forhold til standardproduktet. Det betyder ikke nødvendigvis, at varen er fri for sukker, og den kan stadig indeholde mange kalorier. Sukkeret i produkterne erstattes af forskellige sødestoffer.

Kilde: Netdoktor

Flere diætister og kostvejledere anbefaler, at man bruger lightprodukter, og set ud fra et kalorie regnskabsmæssigt synspunkt, giver det også god mening, da lightprodukterne generelt set indeholder færre kalorier end de almindelige produkter. Hvis man f.eks. drikker en liter sodavand hver dag, vil man således kunne spare mange kalorier på årsbasis ved at skifte colaen ud med cola light.

Er Light Produkter Farlige?

Er lightprodukter farlige?

I et nyt studie har danske forskere undersøgt hvad der sker, hvis man drikker 1 liter sukkersødet sodavand, light-sodavand, mælk eller vand, hver dag i et halvt år. Forskerne rekrutterede 60 overvægtige, men raske, mænd og kvinder i alderen 20-50 år. Disse blev tilfældigt fordelt i 4 grupper.

I en af grupperne skulle forsøgspersonerne drikke 1 liter sukkersødet Coca Cola hver dag, og i den anden skulle de drikke 1 liter light Coca Cola, der altså er sødet med aspartam, som er en af de mest omdiskuterede sødestoffer i nyere tid. De to andre grupper drak man hhv. 1 l. letmælk og 1 l. kildevand.

Resultatet af forsøget viste, at ingen af grupperne havde forværret deres insulinfølsomhed, eller taget en større mængde fedt på – inklusive gruppen, der drak sukkersødet cola.

Til gengæld øgede almindelig sodavand kolesterol, og primært det ”dårlige” LDL-kolesterol, sammenlignet med light-sodavand, og øgede desuden også mængden af fedtsyren triglycerid i blodet, sammenlignet med light-sodavand og vand.

Ifølge studiet er light-sodavand altså ikke usundt eller farligt. Vi indtager slet ikke nok mængder aspartam til at det er problematisk.

For at nå op på så stor en mængde aspartam, skal man faktisk drikke så meget light-sodavand, at man dør af vandforgiftning inden da.

”Det handler om mængder”

Fødevarer som i originaludgaverne indeholder meget fedt (som chips, italiensk salat, karrysalat etc.) har også et højt indhold af fedt selv i light versionerne. Sukkerfrit slik har som regel stadig et højt antal kalorier, ligesom fedtindholdet her kan være højere end i udgaverne med sukker.

Alle light produkter skal, ligesom med almindelige produkter, indtages med måde. Derfor anbefales det fortsat at følge de officielle kostråd og på den måde sikre end sund og varieret kost. Anbefalinger fra altomkost.dk:

  • Skær ned på de søde sager og drikke både i hverdagen og på fridage. De fleste kan med fordel halvere forbruget af slik, sodavand, saft, is og kager.
  • Drik maks. en halv liter sodavand, saft eller energidrik om ugen og server vand eller Nøglehulsmærket mælk til måltiderne.
  • Light sodavand indeholder færre kalorier end almindelig sodavand. Er man overvægtig, vil det være bedre at drikke en light sodavand en gang imellem i stedet for en almindelig sodavand. Men generelt bør sodavand og light produkter kun nydes en gang imellem og ikke til hverdag. Ved at drikke disse produkter for tit vænner man sig – og ikke mindst børn – til den søde smag.

Kilde: altomkost.dk under ”Søde drikke” og ”Spis mindre sukker”

Kilder:

Studie: Engel S1, Tholstrup T2, Bruun JM2,3,4, Astrup A2, Richelsen B3, Raben A2. Effect of high milk and sugar-sweetened and non-caloric soft drink intake on insulin sensitivity after 6 months in overweight and obese adults: a randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2017 Nov 15. doi: 10.1038/s41430-017-0006-9.

Bæredygtig Omega-3 fra Krill

Myter Om Forbrænding

Kan man virkeligt øge sit stofskifte for at tabe sig? Hjælper Chilli og kaffe?

Bedst i test af krill olier 2019

Bedst i test af krill olier 2021

Vi sammenligner de mest solgte krill olier på indhold. Se resultatet her.

Hvad er omega-3 godt for?

Hvad er fosfolipider?

Hvad gør fosfolipider til noget specielt i forhold til andre omega-3 fedtsyrer?

Abonner på vores Nyhedsbrev om Sundhed

Modtag gode råd og artikler om sundhed fra vores helt egen ernæringsekspert én gang om ugen samt sunde opskrifter og meget mere. Abonner nu.

vipra | natural choices ApS

Kosttilskud skal altid være 100% naturligt, have høje værdier og give det bedste resultat for dig. Derudover skal produkterne være helt rene og fri for skadelige stoffer, 100% bæredygtigt og så skånsomt for vores miljø som muligt. Det synes vi i hvert fald.

Vi er naturligvis e-mærket
Trust Ecommerce Europe

Betalingsmuligheder

Betal med DanKort, Visa, MasterCard, Maestro og MobilePay
Hurtigt check-ud med Google Pay

Følg os i dag