6 grunde til at søvn er vigtigt for din sundhed

For at opnå en god mental og fysisk sundhed, at kunne lære og yde en god præstation, så er det vigtigt at vi altid husker at få vores søvn

Søvn er utroligt vigtigt for dig og dit helbred og ydeevne. Det er lige så vigtigt, som at drikke vand, spise og dyrke motion. Desværre, er det langt fra alle, som får nok søvn dagligt.

Naturligt og Bæredygtigt Omega-3

Naturligt & Bæredygtigt

For dig & vores natur

Spar op til 25% på alle ordre

Spar op til 30%

Opnå rabat på alle ordre

Du får altid Gratis fragt

GRATIS Fragt til Pakkeshop

På alle ordre over 200 kr.

e-mærket for din sikkerhed

e-mærket webshop

- naturligvis!

#1 Søvn forbedre koncentration, produktivitet og præstation

Uanset om du har en stor præsentation på arbejdspladsen dagen efter, eller du skal løbe en maraton, vil venner og familie hurtig fortælle dig at du skal “få en god nats søvn.” Ordsprog som disse findes, fordi vi inderst inde ved, hvor vigtig søvn er for vores præstation. Alligevel forsøger vi at opnå mere produktivitet på mindre søvn.

For at få mere produktivitet skal du sove bedre – ikke omvendt. Fortsæt med at læse for at lære, hvordan dårlig søvn skader din produktivitet, mens god søvn forbedrer den, og hvordan du kan sikre, at den søvn, du får, også er produktiv.

Den første barriere for produktivitet er utilstrækkelig søvn. Får du ikke nok søvn vil din produktivitet straks falde. Du har mindre energi og reagerer langsommere. Du føler dig mindre kreativ og fokuseret. Du har svært ved at tage beslutninger og løse problemer.

Søvnmangel har en mentalt, fysisk og følelsesmæssigt effekt. Når vi ikke får nok søvn, har vi svært ved at fokusere i løbet af dagen. Hvad vi oplever og lærer husker vi ikke så godt. Vores hjerne ‘gemmer’ under REM-søvn, men REM er koncentreret i den sidste del af natten, så hvis vi ikke sover nok samlet set, går vi glip af nok REM-søvn.

Vi går også glip af mere dyb søvn, søvnstadiet, der er ansvarlig for at gendanne og reparere vores muskler og kropsvæv. Dette kan føre til smerter i vores muskler, og vi har en tendens til at blive lettere udmattet. Faktisk konkluderede en undersøgelse af atleter, at når hvis du ikke sover nok, at du bliver 11% hurtigere fysisk træt i forhold til de som opnåede en god nats søvn.

Søvn er vigtig for flere forskellige hjernefunktioner. God søvn styrker din evne til problemløsning og forbedre din hukommelsen. En god nats søvn hjælper også din indlæringsevne, koncentration, produktivitet og ydeevne. Alt sammen som er vigtigt for skolebørn, studerende, voksende i job og ældre. Evner der bliver påvirket negativt af søvn mangel.

Søvnmangel har en lignende virkning som at være beruset, og vi ved alle, hvor uproduktive vi er, når vi er beruset. Sover du ikke en nat, vil din reaktionstid være 50% langsommere sammenlignet med en person med 0,1% alkohol i blodet.

#2 For lidt søvn kan gøre dig overvægtig

For lidt søvn eller dårlige søvn vaner hænger sammen med øget vægt og overvægt. Undersøgelser har vist at personer som sover for lidt oftest, er overvægtige sammenlignet med personer får nok søvn. Faktisk er for lidt søvn en af de største faktorer for overvægt.

Søvnmangel er gentagne gange blevet knyttet til et højere kropsmasseindeks (BMI) og en vægt øgning. Menneskenes søvnbehov varierer, men generelt set har forskningen observeret ændringer i vægt, når folk får mindre end syv timers søvn om natten.

Et større studie viste, at kortvarig søvnvarighed øgede sandsynligheden for fedme med 89% hos børn og 55% hos voksne. Et andet studie fulgte omkring 60.000 ikke-overvægtige sygeplejersker i 16 år. I slutningen af ​​studiet var sygeplejerskerne, der sov fem eller færre timer pr. nat, 15% mere tilbøjelige til at være overvægtige i forhold til dem, der sov mindst syv timer om natten.

Mens disse undersøgelser alle var observationer, er vægtøgning også set i eksperimentelle søvnmangelundersøgelser. En undersøgelse tillod 16 voksne kun fem timers søvn pr. nat i fem nætter og opnåede i gennemsnit 800 gram i løbet af studiet.

Derudover forværres mange søvnforstyrrelser, såsom søvnapnø, af vægtøgning. Det er en ond cirkel, der kan være svært at undslippe. Dårlig søvn kan medføre vægtøgning, hvilket kan medføre, at søvnkvaliteten falder endnu mere. Forsøger man at tabe sig, er kvaliteten af søvn derfor afgørende.

På lang sigt er kronisk søvnmangel forbundet med en række alvorlige sundhedsmæssige problemer, herunder fedme, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdom.

#3 Færre kalorier indtages af folk som sover nok

Dårligt søvn påvirker hormoner, som regulerer din appetit. De personer som får tilstrækkelig søvn, har tendens til at spise færre kalorier end dem, som ikke gør det. For lidt søvn går ind og forstyrrer de daglige udsving i appetithormoner i kroppen og man mener at er med til at forårsage øget appetit.

Dette omfatter højere niveauer af ghrelin, et hormon som stimulerer appetit og reducerede niveauer af leptin, som er hormonet som undertrykker appetit.

#4 Dårlig søvn er forbundet med øget inflammation

Amerikanske forskere har undersøgt mangel på søvn og hvad det betyder i forhold til inflammation. Resultatet viste at dårlig søvn eller for lidt søvn, er knyttet til højere niveauer af inflammation, en kendt risikofaktor for hjertesygdomme og slagtilfælde.

Dårlig søvn er forbundet med øget inflammation

Inflammation er en del af kroppens immunforsvar for at beskytte kroppen ved f.eks. skader, men i visse tilfælde kan det forårsage skade. Flere kroniske sygdomme er i dag forbundet med inflammation, herunder astma, inflammatorisk tarmsygdom, gigt og endda visse typer kræft. Selv depression er blevet knyttet til inflammation, skønt forskere fortsat undersøger de mekanismer, der er involveret i inflammatoriske sygdomme.

Søvn påvirker kroppens inflammatoriske reaktioner. For lidt søvn er forbundet med inflammatoriske tarmsygdomme og kan øge risikoen for tilbagefald af sygdommen. En undersøgelse konkluderede, at patienter i søvnunderskud med Crohns* sygdom havde dobbelt så høj risiko for tilbagefald i forhold til patienter, som fik nok søvn.

Forskere er nu enige om, at der ser ud til at være en klar sammenhæng mellem mangel på søvn og inflammation, skønt der er behov for mere forskning for at forstå dette forhold. For at beskytte dig mod søvnmangel skal du opretholde en sund søvnplan, der giver dig mulighed for at opnå 7-8 timers søvn – hver nat.

#5 Søvnmangel øger risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde

Søvn er vigtig for et sundt hjerte. Mennesker, der ikke sover nok, har en højere risiko for hjerte-kar-sygdom og koronar hjertesygdom – uanset alder, vægt, rygning og motion. At få nok god kvalitet i søvn er vigtigt, hvis du vil sænke risikoen.

Søvnmangel øger risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde

Det er ikke helt klart, hvorfor mindre søvn er skadelig for hjertesundheden, men forskere mener, at sove for lidt forårsager forstyrrelser i underliggende sundhedsmæssige forhold og biologiske processer som glukosemetabolisme, blodtryk og inflammation. Det samme kan er tilfældet for at sove for meget.

En af grundene til, at vi ved, hvor vigtig søvn er for hjertet, er, at patienter med søvnapnø (som får dem til at vågne ofte i løbet af natten) ofte har hjerte ledelser. Dette skyldes, at uden de lange, dybe perioder med hvile, aktiveres visse kemikalier, der forhindrer kroppen i at opnå længere perioder, hvor hjertefrekvensen og blodtrykket sænkes. Over tid kan dette føre til højere blodtryk og en større chance for hjertekarsygdomme.

Mange undersøgelser har vist et sammenhæng mellem søvnapnø og hjertekarsygdomme. En undersøgelse har vist, at over en otte-årig periode var mænd med svær søvnapnø 58 procent mere tilbøjelige til at udvikle kongestiv hjertesvigt sammenlignet med mænd uden åndedrætsbesvær om natten. Men det kræver ikke en alvorlig søvnforstyrrelse for at se effekten på hjertet. Dårlig søvn (som et resultat af ændrede arbejdsplaner eller for eksempel dårlige søvnvaner) kan også bringe dig i fare.

Undersøgelser har vist at personer, som sover mindre end 7-8 timer pr. nat, har en øget risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde. Søvnkvalitet og varighed af søvn har altså en stor effekt på vores helbred.

#6 Søvn forbedrer dit immunforsvar

Når det kommer til dit helbred, spiller søvn en meget vigtig rolle. Selvom mere søvn ikke nødvendigvis forhindrer dig i at blive syg, kan for lidt søvn have en negativ virkning på dit immunsystem og gøre dig mere modtagelig for en forkølelse eller influenza. For at holde dig selv sund og rask så bør du vide følgende.

Uden tilstrækkelig søvn producerer din krop færre cytokiner, en type protein, der er målrettet til at bekæmpe infektion og betændelse. Cytokiner produceres og frigøres under søvn, hvilket betyder at de nætter du sover forlidt, at din krop ikke får produceret og frigivet nok i løbet af din søvn hvis du sover for lidt. Kronisk søvnmangel gør endda influenzavaccinen mindre effektiv ved at reducere din krops evne til at reagere.

For at holde dig sund, især gennem influenzasæsonen, skal du få de anbefalede syv til otte timers søvn hver nat. Dette vil hjælpe med at holde dit immunforsvar i kampe form og derved beskytte dig mod sundhedsmæssige problemer, herunder hjertesygdomme, diabetes og fedme. Hvis din søvnplan er afbrudt af en travl arbejdsuge eller andre faktorer, kan du prøve at kompensere for den tabte hvile med en lur.

Kilder

  • Short Sleep Duration and Weight Gain: A Systematic Review
  • Meta-Analysis of Short Sleep Duration and Obesity in Children and Adults
  • The association between short sleep and obesity after controlling for demographic, lifestyle, work and health related factors
  • Short Sleep Duration Is Associated with Reduced Leptin, Elevated Ghrelin, and Increased Body Mass Index
  • Sleep deprivation worsens inflammation and delays recovery in a mouse model of colitis
Bedst i test af krill olier 2019

Bedst i test af krill olier 2021

Vi sammenligner de mest solgte krill olier på indhold. Se resultatet her.

Hvad er omega-3 godt for?

Hvad er omega-3 godt for?

Hvorfor er det vigtigt at få omega-3 dagligt? Læs mere.

Hvad er krill olie?

Hvad er krill olie?

Hvad er krill olie og hvad er sundhedsfordelene? Læs mere.

Abonner på vores Nyhedsbrev om Sundhed

Modtag gode råd og artikler om sundhed fra vores helt egen ernæringsekspert én gang om ugen samt sunde opskrifter og meget mere. Abonner nu.

vipra | natural choices ApS

Kosttilskud skal altid være 100% naturligt, have høje værdier og give det bedste resultat for dig. Derudover skal produkterne være helt rene og fri for skadelige stoffer, 100% bæredygtigt og så skånsomt for vores miljø som muligt. Det synes vi i hvert fald.

Vi er naturligvis e-mærket
Trust Ecommerce Europe

Betalingsmuligheder

Betal med DanKort, Visa, MasterCard, Maestro og MobilePay
Hurtigt check-ud med Google Pay

Følg os i dag