5 gode grunde til ikke at spise fisk

Selv om omega-3 i fisk er sundt, så er der flere ting, som du bør vide om fisk. I denne blogartikel vil jeg komme ind på 5 grunde til, hvorfor du ikke burde spise fisk.

#1 Langt færre fisk pga. overfiskeri

Overfiskeri og mangel på beskyttelse er det største miljøproblem, som vores have lider af i dag. Forskere anslår, at 90% verdens fiskebestandene er forsvundet, sammenlignet med tal fra 1950’erne. Vores have er i nød.

Forskere anslår, at vi årligt fisker 30% mere end, hvad der er bæredygtig. I de nordlige farvande, herunder Danmark, er tallet helt oppe på 41%. Derfor er fisk og fiskeolie ikke en bæredygtig omega-3 kilde at benytte sig af.

Komplekse økosystemer er ved at blive ødelagt, og det giver nye problemer. En fiskeart har f.eks. holdt bestemte havsneglebestande naturligt nede i Stillehavet, som lever af bestemte blødkoraller.

Overfiskeri af trawlere har ødelagt dette naturlige økosystem, og der er nu alt for få fisk til at holde bestanden af havsneglene nede. Dette er nu blevet et stort problem for korallerne, som allerede er været truet af stigende havtemperaturer.

Vil du støtte vores miljø ved at skift til en bæredygtig omega-3 kilde, som endda er mere potent end fiskeoile? Læs mere.

#2 40% af fangster er bifangst, som smides dødt tilbage i havet

Du har sikkert hørt, at mange af verdenshavene lider af overfiskeri, og at overfiskeri er med til at ødelægge hele økosystemer. De fleste er dog nok ikke klar over, hvor slemt det faktisk står til.

Overfiskeri og Bifangst

Et af de mest overraskende faktum ved fiskeri er, at vi faktisk er så dårlige til det. Hver gang at en trawler sætter sit net ud, støvsuger den alt som kommer i vejen. Dette ender som uønsket bifangst.

Ikke nok med at verdenshavene lider af overfiskeri, men så gør vi det også værre ved at 40% af det som bliver fanget, er bifangst. Bifangst, som blot smides dødt overborde og oftest dødt pga. drukning, stress eller fra den enorme pres, når nettet hives op af vandet.

Hvert år anslår forskere, at der dør over 250.000 havskildpadder, over 100 millioner hajer, over 300.000 delfiner og hvaler. Dertil kommer mange andre arter.

Bifangst af fisk smides tilbage i havet dødt

Vores AntarcticRed Krill Olie er fanget ved hjælp af en helt speciel teknik, som kaldes “EcoHarvesting”. Denne teknik sorterer alt uønsket bifangst fra uden at slå uønsket fangst ihjel og kun krill bliver fanget.

#3 Fisk indeholder farlige giftstoffer

Alle lande har i tidernes løb hældt diverse farlige kemikalier direkte ud i havet. De fleste lande i dag har dog gjort meget for at lovgive på dette område, men vores have og fiskeliv er stadig påvirket af dette.

Forskere anslår at der er op imod 4 milliarder tons mikroplastik i verdenshavene dag. Dertil kommer de anslået 8 millioner tons plastik, som ender i verdenshavene hvert år. Mikroplastik som desværre også ender i vores føde. Fisk, som vi spiser, har ophobet mikroplastik i deres krop fra fisk, som de har spist igennem deres liv. Når vi spiser disse fisk, ophober vi også mikroplastik, som forskere mener er kræftfremkaldende.

Der er derfor også en forskel på, hvad vi spiser fra havene. Krill lever på bunden af fødekæden, hvor de lever af plankton og ophober derfor ikke kemikalier eller mikroplastik.

Status på vores verdenshave i dag

Bifangst i den globale fiskeindustri er ansvarlig for millioner af hajer, skildpadder, mindre hvaler, delfiner og andre fisk dør hvert år – alene som bifangst.

%

af verdens fiskebestanden anslås at være tilbage i forhold til 1950’erne

%

overfiskes i gennemsnit årligt mere end hvad forskere mener er bæredygtigt

%

af fangster smides dødt overbord igen som fejlfangst

#4 Fiskeopdræt skader miljø & gør os syge

I dag kommer ca. 50% af fisk, som bliver brugt til føde eller kosttilskud fra fiskeopdræt. Et tal som er stærkt stigende for at kunne imødekomme den voksende efterspørgsel.

Forskere er begyndt at undersøge fiskeopdræt, og undersøgelser viser, at fiskeopdræt ligger et hårdt pres på det lokale miljø. Undersøgelser viser også, at fiskene fra fiskefarme har et betydeligt højere niveau af farlige miljøgifte end vildtfanget fisk.

Miljøbelastning

Lakseopdræt lider f.eks. af lakselus, da de lever tættere end de naturligt gør ude i naturen. Det bekæmper man med bekæmpelsesstoffer, som ikke kun dræber lusene men også de rejer, tanglopper, krabber og hummere, som lever omkring fiskeopdræt.

Forskning tyder også på, at lakselus kan blive resistente over for de bekæmpelsesstoffer, som man anvender. Noget som ikke kun vil have konsekvens for laks i fiskeopdræt, men også for laks generelt. De samme bekæmpelsesstoffer, og andre giftstoffer som bruges, ender også i selve laksen, som vi senere spiser.

Giftstoffer i fisk

Den norske sundhedsstyrelse var for et par år siden ude og advare imod at spise fisk fra fiskeopdræt pga. et højt niveau af farlige miljøgifte. Læs mere i artikel på Dansk Naturfredningsforenings hjemmeside (åbner ny fane).

#5 Dårlig kvalitet ved fiskeopdræt

Ser vi på selve kvaliteten af fisk fra fiskeopdræt og sammenligner med vildtfanget fisk er der meget stor forskel på kvaliteten. Kendetegnet for laks fra fiskeopdræt er den lyserøde farve med de hvide/lyse striber (laks fra fiskeopdræt til venstre på billedet). Fisk fra fiskeopdræt indeholder 50% mindre af de vigtige omega-3 fedtsyrer.

Vildtfanget laks

Vildtfanget laks har derimod en flot rødlig farve, som laksen får fra den føde, som den naturligt spiser. Vildfanget laks indeholder mindre fedt, et lavere niveau af giftstoffer og et naturligt højt niveau af vitaminer og mineraler (vildtfanget laks til højre på billedet).

Fiskeopdræt og fiskeolie

Som udgangspunkt er fiskeolie fra laks lavet på opdrættet laks. Medmindre at andet fremgår. Hvis dette ikke fremgår af produktet, betyder det oftest, at der tale om et blandingsprodukt med en typisk blanding af 60% laks og 40% sardiner. Dette gøres for at kunne opnå en lavere pris. Vil du vide mere om fordelene ved krill olie i forhold til fiskeolie – tryk her.

Stor forskel på fiskeopdræt og vildtfanget laks

Næste Generation Af Omega-3 Kosttilskud

- Tryk på videoen for at se hvorfor AntarcticRed Krill Olie er et godt valg for dig

AntarcticRed Omega-3 Krill Olie er fanget i det reneste hav omkring Antarktis og er 100% fri for mikroplastik, tungmetaller m.m. En naturlig omega-3 kilde som giver 5x bedre optagelse end fiskeolie, men som til forskel er 100% bæredygtigt.

Se vores video, om hvordan vi sikrer dig det reneste og mest potente omega-3 kosttilskud, du kan få på markedet.

Abonner på vores Nyhedsbrev om Sundhed

Modtag gode råd og artikler om sundhed fra vores helt egen ernæringsekspert én gang om ugen samt sunde opskrifter og meget mere. Abonner nu.

vipra | natural choices ApS

Kosttilskud skal altid være 100% naturligt, have høje værdier og give det bedste resultat for dig. Derudover skal produkterne være helt rene og fri for skadelige stoffer, 100% bæredygtigt og så skånsomt for vores miljø som muligt. Det synes vi i hvert fald.

Vi er naturligvis e-mærket
Trust Ecommerce Europe

Betalingsmuligheder

Betal med DanKort, Visa, MasterCard, Maestro og MobilePay
Hurtigt check-ud med Google Pay

Følg os i dag