10 gode kilder til calcium i mad

– et vigtigt mineral gennem kosten

Der er generelt rigtig mange danskere, som tager kalktabletter som kosttilskud for at vedligeholde knoglerne. Men er det virkelig nødvendigt, eller får vi nok kalk igennem kosten?

Vi har kigget nærmere på emnet, og giver dig også 10 gode kilder til at få dækket dit daglige indtag af kalk gennem kosten.

Naturligt og Bæredygtigt Omega-3

Naturligt & Bæredygtigt

For dig & vores natur

Spar op til 25% på alle ordre

Spar op til 30%

Opnå rabat på alle ordre

Du får altid Gratis fragt

GRATIS Fragt til Pakkeshop

På alle ordre over 200 kr.

e-mærket for din sikkerhed

e-mærket webshop

- naturligvis!

Får jeg nok calcium i maden?

Det anbefales, at vi som voksne dagligt får 800 mg af calcium igennem vores kost, da calcium er et vigtigt mineral, som bidrager til blandt andet vedligeholdelsen af normale knogler og tænder.

Faktisk er calcium det mineral, du har mest af i din krop, men det er også et af de mineraler, som er mest tilgængeligt igennem den kost, som vi spiser i Danmark.

DTU Fødevareinstituttet har i sin seneste rapport over danskernes kostvaner (2011-2013) opgjort, at vi generelt har et højt indtag af calcium, og at der ikke ses de store forskelle mellem børn og voksne. Kun omkring 1% af mænd og kvinder i alderen 18-75 år har et indtag af calcium under den nedre grænse på 400 mg om dagen.

Men for tilsvarende gruppe så har 90% et indtag af calcium på 1622 mg, altså mere end dobbelt så meget som den dagligt anbefalede dosis.

Fosfolipider i krill olie

I krill olie er størstedelen af omega-3 fedtsyrer bundet i fosfolipider, mens omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie er bundet i andre former for fedtstof, som eksempelvis triglycerider. Denne forskel har stor betydning for hvordan omega-3 optages og udnyttes i vores krop.

Når omega-3 fedtsyrerne transporteres i triglycerider, vil en stor del af omega-3 fedtsyrerne bruges til energi eller oplagres som kropsfedt. Det betyder, at mængden af den omega-3 vi indtager må være ekstra stor, for at sikre cellerne en tilstrækkelig høj biotilgængelighed af omega-3 fedtsyrer.

Biotilgængeligheden fortæller noget om, hvor meget af et stof, der når frem til blodbanen, for derfra at kunne optages i kroppens celler. Fosfolipidbundne fedtsyrer har derimod en højere biotilgængelighed end triglyceridbundne. Fosfolipider er nøglekomponenter i alle celler og omega-3, der er bundet i fosfolipider, vil derfor straks være tilgængeligt.

Resume:

 • Du er generelt dækket godt ind via kosten, med mindre du er på en speciel diæt
 • Kun 1% af alle voksne har et for lavt indtag af calcium
 • Binder omega-3 fedtsyrer
 • 90% af alle voksne har et dobbelt så stort indtag af calcium som nødvendigt

Hvad kan jeg gøre mere for at styrke mine knogler?

Hvis du vil gøre noget godt for de knoglesundhed, så er det vigtigt, at du ved, at der ikke kun skal calcium til. Her skal du bruge vitamin K2 for at bringe det ind i knoglerne, da calcium ikke kan gøre dette af sig selv. Det er derfor vores klare anbefaling at supplere med vitamin K2 for at styrke din knoglesundhed.

Resume:

 • Calcium er ikke det eneste, du har brug for til at vedligeholde dine knogler
 • Vitamin K2 er afgørende for at få calcium ind i dine knogler

Hvilke gode kilder er der til calcium?

Generelt set er mælkeprodukter en af de fødevaregrupper, som er rigest på calcium, men der findes også andre gode alternativer, som er rige på calcium. Eksempelvis både fisk, salat og frø.

Herudover indeholder mælk mellem 116 – 126 mg calcium pr. 100 gram, og da danskerne i gennemsnit drikker 220 gram mælk pr. dag, så svarer det til, at vi i gennemsnit får mellem 255 – 277 mg calcium eller svarende til ca. 32 – 35 % af den daglig anbefalende dosis gennem mælk.

Top 10 over gode calcium kilder!

Vi har lavet en top 10 over nogle gode kilder til calcium, som er nemme at inkludere i din kost:    

 

 • Parmasan ost, 1180 mg calcium pr. 100 g
 • Oste 45+, 686 mg calcium pr. 100 g
 • Ymer naturel, 196 mg calcium pr. 100 g
 • Yoghurt naturel 0,1% fedt, 148 mg calcium pr. 100 g
 • Ris, parboiled, rå, 130 mg calcium pr. 100 g
 • Spinat, rå, 129 mg calcium pr. 100 g
 • Letmælk, økologisk, 126 mg calcium pr. 100 g
 • Skummetmælk, økologisk, 124 mg calcium pr. 100 g
 • Müsli uden tilsat sukker, 111 mg calcium pr. 100 g
 • Fiskefars, rå, 100 mg calcium pr. 100 g

Resume:

 • Der er god mulighed for at få dækket sit daglige indtag af calcium gennem både morgenmad og aftensmad
 • Mejeriprodukter indeholder meget calcium, og især mælk er en god og nem kilde til calcium

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at calcium er vigtigt for dit helbred og dine knogler. Der er også en meget stor sandsynlighed for, at du allerede er godt dækket ind gennem kosten. Selvom mejeriprodukter som ost, yoghurt og mælk er gode kilder til calcium, så findes der også mange andre gode kilder.

Spiser du varieret og dagligt inkluderer fødevarer fra vores top 10 liste, så vil du kunne øge dit optag af calcium og nemmere nå din dagligt anbefalede dosis af calcium.

Bedst i test af krill olier 2019

Bedst i test af krill olier 2020

Vi sammenligner de mest solgte krill olier på indhold. Se resultatet her.

Hvad er omega-3 godt for?

Hvad er omega-3 godt for?

Hvorfor er det vigtigt at få omega-3 dagligt? Læs mere.

Hvad er krill olie?

Hvad er krill olie?

Hvad er krill olie og hvad er sundhedsfordelene? Læs mere.

Abonner på vores Nyhedsbrev om Sundhed

Modtag gode råd og artikler om sundhed fra vores helt egen ernæringsekspert én gang om ugen samt sunde opskrifter og meget mere. Abonner nu.

vipra | natural choices ApS

Kosttilskud skal altid være 100% naturligt, have høje værdier og give det bedste resultat for dig. Derudover skal produkterne være helt rene og fri for skadelige stoffer, 100% bæredygtigt og så skånsomt for vores miljø som muligt. Det synes vi i hvert fald.

Vi er naturligvis e-mærket
Trust Ecommerce Europe

Betalingsmuligheder

Betal med DanKort, Visa, MasterCard, Maestro og MobilePay
Hurtigt check-ud med Google Pay

Følg os i dag